Europa - Tyskland, Österrike, Liechtenstein & Schweiz

Sommaren 2018 bilade jag och min sambo i Europa med Schweiz som målet.
Vi skulle vandra i bergen i Zermatt. 
 
Vi började med att åka till Trollhättan där min syster bor och sov där en natt, dagen efter hämtade vi ut vår hyrbil (Volvo V60 Cross Country D4) som vi tänkt ha under resan för att inte "slita" på vår egen bil så mycket. Första dagen hade vi siktet inställt strax utanför Hamburg. Flera timmars körning i bilen, men komforten var så skön så det gick så bra att köra. Vi gick ut och käkade på en grekisk restaurang, där vi åt en varsin gyros. Därefter gick vi till hotellet för att spana in morgondagens destination, vi åkte lite på måfå ned till Schweiz utan någonting bokat (bara hotellet i Zermatt som var klart). Vi kom fram till att Heidelberg i södra tyskland fick bli vår andra destination. En del av staden är skonad från andra världskriget och har många gamla byggnader kvar och vår drottning Silvia är född där. Staden var verkligen superfin, och vi strosade runt på kullerstenen på kvällen, åt middag, spanade in små butiker, tittade på ariktekturen och slottet. Det var såå varmt också, 35 grader! Pjuuh!
 
Dagen efter så tog vi picket och packet och bokade en natt i Österrike (Rankwiell), vi åkte runt sjön Bodense som gränsar både Tyskland, Österrike och Schweiz. Det var verkligen superfint, men vad med trafik - både bilar, husbilar, motorcyklar osv. I Österrike var det superfint som vanligt. När vi åkte därifrån så åkte vi igenom Liechtenstein också bara för att kunna bocka av det på listan! Därefter åkte vi till dagens destination som var Ebenalp. Där åkte vi en gondol upp till toppen av en alp och sedan vandrade vi nedåt i några timmar. Helt slut var vi i benen efter första dagen och den träningsvärken följde med varje dag händan efter på varje vandring. Haha! Men det var helt magiskt fint i Ebenalp!!! Schweiz är fantastiskt.
 
 
 
Efter Ebenalp körde vi ned till Innertkirchen, mitt emellan massa berg. Det är kringelkrokiga vägar och det tar sin lilla tid att komma fram. Men så mysigt att åka runt överallt! Innertkirchen var en liten liten by, det fanns inte mycket där. Men vi bodde på en restaurang som hade hotellrum ovanpå. En äldre gubbe var ägare och han var supertrevlig. Vi fick väldigt god mat där på kvällen, Daniel någon "fitness-sallad" och jag en pestokyckling som var supergod. 
 
 
Morgonen efter så åkte vi bara i ca 20 minuter innan vi var framme vid ett av våra delmål för dagen. Vi skulle nämligen åka "Gelmerbahn" som är en vagn på ett gammalt räls som går upp för berget och där det lutar 106 grader som mest. Det var helt otroligt! Det tog ungefär 10 minuter att åka den där och det var helt sjukt, för man satt "löst" med en bygel och åkte högt högt upp på bergskanten. Men magisk utsikt! Det går inte att fånga så stor vy på bild, men vi gjorde ett försök. När vi kom upp på berget så var det den finaste sjön man någonsin sett, färgen var magisk. Sedan vandrade vi ned för berget och tillbaka till parkeringen där vi hade börjat. Det tog några timmar. Men lika fint som vanligt! Vi åkte sedan flera mil krokiga vägar över berg och ned i dalar. Jag hade sett ett övergett hotell på pinterest som jag var tvungen att åka till. Vi kom från en bergstopp och såg då hotellet på andra berget mitt över dalen, så häftig syn. Så nära men ändå så långt bort, pga att man behöver åka ned i dalen och sedan upp igen på andra sidan. Men hotellet var så häftigt! Det var mycket bilar och motorcyklar, men lyckades ändå få skapliga bilder utan någon människa på! Score!
 
 
 
Sedan fortsatte vi får färd ned mot Täsch, där man parkerar bilen när man ska till Zermatt (den orten är bilfri). Vi stannade på McDonalds på vägen och åt vårt dyraste besök någonsin, hehe. Väl i Täsch så parkerade vi bilen i ett garage alldeles vid tågstationen, allt var väldigt smidigt gjort och man behöver inte förboka någonting. Vi tog med oss packningen, köpte våra tågbiljetter och sprang till tåget (det var 1 min kvar). Det hade inte varit någon fara, för det går var 20:e minut. Men skönt att komma iväg direkt! På tåget så ringer jag hotellet och säger att vi är påväg med tåget och då skickar dom sin lilla elbil för att hämta oss på tågstationen i Zermatt. Det tar ca 10-15 minuter att åka tåget. I och med att Zermatt är bilfritt, så har alla hotell elbilar som dom kan använda, även taxi finns. Alla som bor här har elcyklar. 
 
Vi kom fram till vårt hotell och det var helt galet fint. Vi hade utsikt mot bergen och en liten järnväg gick uppe på en bergskant. Så när vi hade satt oss på balkongen och tog ett glasvin och det började skymma ute så såg man det där lilla tåget som gick 70 km/h kanske och lyste upp i skogen. Så himla mysigt!!!
 
Morgonen efter vaknade vi och hade tittat ut en vandringsled vi skulle gå. Vi gick upp till Furi och därifrån tog vi gondolen upp till Trockner Steg, där vi först gick Matterhorn Glacier Trail, där vi gick förbi glaciärer och stod typ vid Matterhorns fot. Så himla häftigt! Det tog oss 2,5h att komma till vår mellanlandning, där tog vi oss en svalkande dryck i ett berggasthaus, slog oss ned vid ett bord där andra satt och de visade sig att dom var svenskar. Haha. Sedan fortsatte leden från Matterhorn och ned till Zermatt igen. Det är helt galet vad mycket man ser, och vi var helt slut i benen. Träningsvärk från tidigare dagar blandat med en lång dags vandring. Men efter ca 7 timmar var vi hemma på hotellet igen. Alldeles ont i benen, men vi bestämde oss ändå för att gå ut och leta upp en bra restaurang. Det blev Brown Cow som ligger mitt i ungefär. 
 
Dagen efter kände vi att vi hade gått så mycket de tidigare dagarna så vi skulle gå en "liten" promenad. Det började med att vi besteg ett berg, haha. Sen gick vi i flera timmar, så det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Men vi såg Matterhorn och Zermatt från helt andra vinklar. Sedan avslutade vi nere i Zermatt liggandes på "vilobänkar" och tittade över all aktivitet. Så himla mysig ort! Vi blev helt kär. Vi tog några glas öl och vin, och sedan gick vi till en restaurang och åt den Schweiziska nationalrätten Rösti. Det var faktiskt förvånansvärt gott! Väl hemma på hotellet igen så tog vi ett välförkänt bad i jacuzzin. Så himla skönt! 
 
 
När vi drog från Zermatt så hämtade vi upp bilen i Täsch och körde sedan uppåt mot Tysklands gräns. För att åka uppåt så behövde vi åka igenom några berg och då hamnade vi ett "biltåg", där vi körde upp med bilen på ett öppet tåg"flak" typ. Skitcoolt! Sen satt vi där i bilen och tåget började åka in i tunneln, bäcksvart blev det typ eftersom man inte hade bilen på med ljus. Färden tog ungefär 15 min. Vi hamnade i alla fall tillslut utanför Frankfurt på ett hotell som hade noll luftkonditionering och låg vid en flygplats och stor väg, haha. Det var 35 grader ute och vi fick sova med fönstret öppet och hörde allting. Det låg en restaurang nedanför hotellet i samma byggnad så vi åt faktiskt väldigt god mat där. Dagen efter fortsatte vi till Flensburg som var vårt mål, vi skulle nämligen handla på Scandinavian park. Vi kom ganska tidigt på eftermiddagen, så vi vilade lite innan vi gick ut och åt, och sedan spenderade halva kvällen inne i butiken. Den är stor och man vill typ köpa allt för att det är så billigt! Lyckades hålla oss under lite 2000kr i alla fall, hehe. Fyllde upp vår minibar hemma! 
 
Efter Flensburg så körde vi till Trollhättan där vi spenderade helgen med min syster och hennes man.
JAG RÅDER ALLA ATT ÅKA TILL ZERMATT! Galet fint och vi hade det så bra där. 
 
 
Kostnader för hela resan.
 
Hotell  
Hamburg 790:-
Heidelberg 750:-
Österrike 700:-
Innertkirchen 1200:-
Zermatt 5000:-
Dramstadt 660:-
Flensburg 824:-
  =9924:-
   
Diesel  
Trollhättan 650:-
Hamburg 882:-
Heidelberg 644:-
Schweiz 550:-
Frankfurt 950:-
Flensburg 650:-
Trollhättan 600:-
  =4926:-
   
Tull/parkering/bil  
Broar danmark 1862:-
Vägavgift Österrike/Schweiz 476:-
Parkering Täsch 450:-
Bilhyra 4500:-
Biltåg Lötschberg 250:-
  =7538:-
   
Mat  
Lunch danmark 300:-
Middag hamburg 371:-
Minibar Heidelberg 70:-
Middag Heidelberg 300:-
Vatten 70:-
Lidl Tyskland 250:-
Middag Österrike 370:-
Lidl Österrike 117:-
Middag Innertkirchen 540:-
McDonalds Schweiz 215:-
Middag Brown Cow 480:-
Bierhus Alperna 127:-
Middag Bergstube 550:-
Drinkar Old Zermatt 300:-
Bierhus Zermatt 155:-
Mcdonalds 125:-
Middag Darmstadt 383:-
Middag Flensburg 422:-
Mcdonalds Danmark 100:-
  =5245:-
   
Diverse  
ICA, XXL, mm. 300:-
Uttag Heidelberg 380:-
Gondol Ebenalp 375:-
Gelmerbahn 300:-
Tåg Täsch - Zermatt 310:-
Gondol Zermatt 757:-
Uttag Zermatt 370:-
  =2792:-
   
   
Totalt 30425:-


Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo